Cu binecuvântarea frațească a Inaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, în Duminica a II-a din Postul Mare, 4 martie 2018, (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Salzburg- Austria în biserica parohiei ortodoxe române cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfintii Mucenici Epictet și Astion”.
In preziua sarbatorii, sâmbătă 3. Martie, Mitropolitul Andrei a participat la Conferinta anuala a Academiei Europene pentru Stiințe si Arte, al cărei membru este. A fost insotit de Parintele Arhidiacon Corneliu Grama si Prof. Dorin Persa.
La ora 10,00, Inaltul Ierarh a fost intampinat de credicioșii comunitații românești, purtând frumoasele costume populare. In cadrul sfintei Liturghii arhierești a explicat pericopa evanghelică „Vindecarea slabanogului din Capernaum“ (Ev. Marcu. 2, 1-12) si a rostit un frumos si ziditor cuvant de invatatura. Mantuitorul Hristos – l-a vindecat pe cel bolnav – pentru ca El este Doctorul sufletelor si al trupurilor.
Aceasta a fost si tema predicii arhieresti pe care o rezumam aici si redam si cateva citate. „Toti avem nevoie de tamaduire“. A subliniat rolul vital al functiunilor sufletului; ratiune, sentiment si vointa. Daca le folosim dupa voia lui Dumnezeu ramanem sanatosi asa cum am fost creati. „Ratiunea noastra cu ajutorul mintii ar trebui sa-L caute pe Dumnezeu, sa-L gaseasca pe Dumnezeu, sa gandeasca la lucruri frumoase si inaltatoare. Din pacate ratiunea noastra nu-l gaseste intotdeauna pe Dumnezeu, nu gandeste intotdeauna la Dumnezeu, iar sentimentul cu ajutorul inimii, ar trebui – asa cum a fost creati – sa iubesca lucruri frumoase si inaltatoare. Ori, inima este bolnava, sentimentul nostru este pacatos si agreaza asa de multe lucruri lipsite de frumusete, iar vointa noastra, cum se exprimă Sf. Apostol Pavel in locul nostru si spune ca „nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc, pe acela il savarsesc“ (Rom. 7,4) La fel ca slabanogul din Evnaghelia de astazi, care a fost adus de altii sa se faca sanatos si noi suntem „slabanogiti“ si cine ne poate tamadui? Domnul Hristos ne insanatoseste si daca nu suntem in stare singuri, „se gaseste un binevoitor, un parinte duhovnicesc, care sa ne trezeasca la realitate si sa ne aduca la Domnul Hristos sa ne tamaduiasca sufletul nostru slabanogit de pacate“. IPS Sa a subliniat apoi rolul deosebit pe care l-a avut Grigorie Palama, sfantul zilei, in refacerea legaturii cu Dumnezeu prin energiile necreate. „Asa cum Lumina se revarsa din soare, din Dumnezeu, iradiaza o energie necreata, care-l cuprinde pe om. Daca omul isi deschide sufletul, acea energie necreata il poate tamadui si sufleteste si trupeste, il poate face sanatos“. Asa cum Domnul i-a zis slabanogului „ia-ti patul tau si mergi la casa ta“ te-ai facut sanatos. (Marc. 2,11; Luca 5,24). „Cand mergem la doctorii trupesti, dupa ce ne trateaza, ei ne prescriu si un anume regim. Ori, in aceasta perioada cand venim la Domnul Hristos sa ne tamaduiasca sufleteste, Biserica ne prescrie un regim pentru ca suntem in Postul Mare. Postul acesta ne ajuta ca lucrarea tamaduitoare ce se revarsa din Persoana Donului Hristos sa ne faca perfect sanatosi. Aceasta prescriptie a Postului Mare, acest regim spiritual este de mare valoare“. A mai precizat necesitatea insotirii postului cu rugaciunea si faptele bune. A felicitat pe preotul paroh si pe credinciosi, le-a dorit un Post binecuvantat si a exprimat bucuria slujirii in frumoasa Biserica din Salzburg.
Raspunsurile liturgice au fost date de credinciosi prin cantare in comun, iar cei pregatiti si multime de copii au primit Sfanta Impartasanie. Ierarhul a daruit carti de invatatura copiilor, tinerilor si adultilor.
Cu binecuvantarea Ierarhului, Preotul paroh dr. Dumitru Viezuianu a salutat oaspetii ecumenici, Presedintele Parlamentului Landului Salzburg Dr. Josef Schöchl, dl. Prof. Josef Standl, jurnalist si scriitor, Manfred Straberger reprezentand Fundatia „Pro Oriente“.
Ianltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei a acordat Preotului dr. Dumitru Viezuianu inalta Distincție Crucea arhiepiscopală „in semn de cinstire, dar si temei pentru sporirea ravnei misionare intru slujirea lui Dumnezeu si a oamenilor”. Preotul emotionat a multumit pentru cinstea deosebita si a subliniat ca o poarta cu respect in numele credinciosilor pastoriti. Apoi, a luat cuvantul Presedintele Parlamentului Dr. Schöchl, care a apreciat in cuvinte alese,” relatia ecumenica foarte buna intre confesiunile existente in orasul si Landul Salzburg, o contributie esentiala avand preotul ortodox si comunitatea ortodoxa romana. A accentuat faptul ca romanii s-au integrat deplin in societatea austriaca, pastrandu-si valorile spirituale specifice imbogatind traditiile culturale ale comunitatii locale. Autoritatile locale civile si bisericesti au sprijinit preotul paroh in rezolvarea problemelor romanilor sub toate aspectele: social, medical, umanitar, religios” (referindu-se si la locasul de cult). A daruit IPS Andrei un volum cu imagini si istorie a Landului Salzburg. A primit din partea parohiei o icoana a Mantuitorului Hristos.
A vorbit apoi dl. Prof. Josef Standl, jurnalist si scriitor, care prin casatoria cu Dr. Med. Liana Standl a cunoscut Ortodoxia si bogatiile ei spirituale, relatand in presa locala despre activitatea comunitatii romanesti si constructia bisericii proprii. In calitate de Presedinte al Asociatiei umanitare „Lyons Club“ Oberndorf a acordat preotului ortodox Distinctia „Premiul pentru Integrare“, referindu-se la comunitatea romanesca.
In incheiere a vorbit dl. Arhitect Eugen Dumitru, stabilit in Salzburg, care a executat gratuit planurile de constructie ale bisericii de lemn si ale Centrului Parohial, Cultural si Ecumenic. A apreciat mult slujirea Inaltpreasfintitului Mitropolit Andrei la Salzburg.
A urmat Sarbatoarea Martisorului. Doamna Prof. Miruna Muresanu a recitat una din poeziile proprii dedicate Mamei Crestine, publicate in cartea „Spovedanie“. A daruit Ierahului si oaspetilor cate un volum din cartile publicate. Copiii au desenat planse ca semn de omagiu adresat mamelor, au rostit poezii si au interpretat cantece de multumire celor care le-au daruit viata, apoi le-au oferit Martisoare traditionale si flori.
In continuare, in sala „Sf. Apostol Andrei“ au fost proiectate „Power Point“ imagini din activitatea pastorala si ecumenica a IPS Sale Mitropolitul Andrei.
Doamnele din comunitate au inviatat pe toti cei prezenti la o agapa (masa de pranz) unde oaspetii au continuat convorbirile.
La incheiere Preotul Paroh a multumit din nou Ierarhului, oaspetilor si comunitatii pentru frumoasa sarbatoare.