„La capătul drumului Crucii, Învierea fără sfârsit“
Credincioșii parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; Sf. Mc. Epictet și Astion, de la Salzburg au sărbătorit Sfintele Paști cu multă evlavie, motivați fiind de bucuria întâlnirii cu Hristos cel Inviat. Sâmbătă 15 aprilie, seara și-au îndreptat pașii spre bisericuța noastră unde la chemarea preotului „Veniți de primiți Lumină!“ au primit și au purtat în mâini acest odor Sfânt, care se coboară din cer în fiecare an în Cetatea Ierusalimului, au purtat-o în procesiunea liturgicaă în jurul bisericii. Fiecare familie a dus în candele Lumina acasă, fiind convinși de puterea ei curățitoare si înnoitoare. Părinții și copiii îmbrăcați în frumoase costume populare, oaspeții ecumenici, toți cu fețele luminate de făclii au participat la acest eveniment sfânt convinși fiind că împlinesc un ritual viu, continuator al credinței străbunilor. Dăruiau totodată propriilor familii, dar și viitorului Ortodoxiei în orașul lui Mozart, „Lumină din Lumină“. Localnicii simt, admiră și apreciază credința românilor.
Dna. Înv. Flora Ennsberger a citit Pastorala IPS Mitropolit Serafim, prin care am primit binecuvântarea arhierească și cuvânt de învățătură: “Dumnezeu ne iubește pe fiecare cu iubirea Sa nesfârșită și nu așteaptă nimic de la noi decât să-L iubim și noi, împlinind poruncile Sale. „Cine Mă iubește, acela păzește poruncile Mele” (Ioan 14,15), „Iar poruncile Lui nu sunt grele” (I Ioan 5,3). Cine se roagă mult și se străduiește să facă mereu voia lui Dumnezeu, ferindu-se de orice păcat, acela se aseamănă tot mai mult cu El și devine blând, iertător și milostiv“.
Preotul Paroh Dr. Dumitru Viezuianu a adresat mulțimii de credincioși un mesaj pascal: „In curtea aceasta, cât este de mare și plină de flori, vă întâmpin cu salutul pascal „Hristos a înviat!”, cu respect și mulțumire vă îmbrățișez pentru jertfa pe care ați făcut-o azi de a veni să-L întâmpinăm pe Domnul Iisus Hristos, Care după mare suferință azi a înviat. Suferința Domnului Iisus Hristos este și suferința noastră, a fiecăruia dintre noi. Pentru că așa cum Hristos Domnul a purtat Crucea pe Muntele Golgota, așa și noi purtăm Crucea care ne-a fost hărăzită: să trăim departe de casă, departe de cei dragi, fie copii, fie părinți, bunici. Dar am găsit mângâierea în jurul acestui lăcaș de închinare și rugăciune. Cât de mult ne bucurăm când cel de lângă noi ne încurajează cu un gând bun, cu o mângâiere pe umăr, cu vorba românească: „Dumnezeu ajută și va fi bine!”.
În vizitele făcute pe la casele dumneavoastră am fost întâmpinat cu ceea ce ați adus mai drag de acasă: cartea de rugăciuni, icoane, candele, costume populare, albume cu fotografiile celor dragi. Dar cea mai impresionantă fotografie este a Mamei cu mâinile împreunate la rugăciune, cu lacrimile strânse în basmaua cu care v-a legănat pe dumneavoastră, pe noi cei plecați departe.
Cuvintele pe care aș dori să vi le adresez sunt în primul rând de apreciere a modului în care ați păstrat credința, a modului în care v-ați integrat în societatea austriacă, fie la locul dumneavoastră de muncă, sau a copiilor în școli. Comunitatea românească, prin dumneavoastră este foarte apreciată de autoritățile civile, dar și de celelalte comunități eclesiale.
În al doilea rând vă mulțumesc din toată inima pentru dăruirea cu care înconjurați sufleștește biserica noastră, venind cu timp și fără timp, cu părinții, cu copiii la sărbătorile de peste an.
Ca părinte duhovnicesc vă îmbrățișez cu tot respectul și vă doresc din toată inima sărbători pascale cu liniște, pace și bucurie.
La capătul Drumului Crucii să-L întâmpinăm pe Domnul Iisus Hristos, Cel Înviat cu speranța că nu ne va lăsa la greu, ci ne va purta mereu pe brațe cu iubirea Lui de oameni. „Hristos a înviat“! La mulți ani!“
În Duminicile premergătoare Sărbătorii Învierii, copiii și tinerii din parohie au participat la activități didactice, creative; au încondeiat ouă, au confecționat din diferite materiale: hârtie, carton, plastic, polistiren, argilă, plastilină, lemn, obiecte tradiționale de Paști. Lucrările au fost expuse în Biserică și admirate de credincioși. Aceste activități s-au desfășurat sub coordonarea doamnelor profesoare Mihaela Toader, Aurica Huțanu, Ioana și Ion Paraschivoiu, Eugenia Viezuianu, care cu mult tact pedagogic și cu multă dragoste și răbdare îndrumă în fiecare Duminică, zeci de copii dornici să cunoască tainele credinței și spiritualității ortodoxe în limba română.
După slujba Învierii a avut loc agapa pascală pregătită de familiile: Ioan Nascu, Mirela și Dragan Matici, Daniela și Ovidiu Motoc, George și Andrea Năstase, Maricica și Bojo Zafirovikj, Andrea și Vasile Buznean, Valentina și Zoran Șerban, Mihaela și Ion Hînsa și alți credincioși.
Aceste familii harnice și misionare au pregătit cu jertfelnicie sărmăluțe, gogoși, cozonac și alte preparate pascale tradiționale și le-au împărțit credincioșilor.
Credincioșii au mărturisit Învierea și prin ciocnirea ouălor roșii, rostind „Hristos a înviat“! și răspunzând cu bucurie „Adevărat a înviat“!
Fiecare a primit și a dus acasă Lumina Învierii, izvor de bucurie și speranță în Învierea fără sfârșit.
Preot Dr. Dumitru Viezuianu