Duminica a treia din Postul Mare este închinată potrivit tradiției ortodoxe, Sfintei Cruci. Și în acest an, pe data de 19 martie 2023, membrii Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sf. Mc. Epictet și Astion” din Salzburg, aflați la jumătatea drumului către Înviere, au cinstit Sfânta Cruce în primul rând prin prezența într-un număr foarte mare la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
„Grădina Maicii Domnului“ cum numesc credincioșii – cu bucurie – curtea bisericii, în această zi de duminică și-a întâmpinat oaspeții cu sute de panseluțe proaspăt plantate, copaci îngrijiți, garduri noi și cu ordine și curățenie exemplare.
Preotul Paroh Dr. Dumitru Viezuianu a subliniat în cadrul predicii, că „atunci când cinstim Sfânta Cruce, gândul nostru în rugăciune ne duce la Înviere. Pe calea vieții ne purtăm fiecare Crucea și nu este mai grea decât puterea noastră, pentru că Hristos Domnul o poartă împreună cu noi și este izvor de înnoire duhovnicească”. A urma calea Crucii este un exercițiu de smerenie, de rugăciune și milostenie, o expresie a unei așezări lăuntrice la care creștinul ortodox este predispus mai cu seamă în perioada postului.
După predică elevii Davide Doroș, Monica Stoian și Alexandra Toader au rostit rugăciuni și poezii închinate Sfintei Cruci, însoțiți fiind de cei mai tineri membri ai parohiei. Aceștia au prezentat părinților și tuturor celor prezenți rezultatele muncii lor din timpul atelierului închinat Sfintei Cruci, desfășurat în sala parohială, coordonatoare fiind Prof. Mihaela Toader, Învățatoarele Aurica Huțanu, Ioana Paraschivoiu și Eugenia Viezuianu. Activitățile au fost concepute pentru toate categoriile de vârstă, începând cu desen și modele Origami și terminând cu colaje de icoane și modelaj din lut. Rezultatele au fost pe măsura efortului, iar bucuria celor mici a continuat și după Sfânta Împărtășanie, când au primit cruciulițe de turtă dulce de post făcute de colegii lor mai mari.
Dacă în urmă cu două săptămâni, a avut loc la Salzburg o procesiune cu Sfintele Icoane și în această duminică a fost făcută o procesiune în jurul bisericii, de această dată în semn de cinstire a Sfintei Cruci. Toți cei prezenți la slujbă au avut în mâini cruci pe care le-au înălțat spre cer, rugându-se și mulțumindu-I Domnului. Copiii au purtat pe brațe, în semn de mare respect pentru această sărbătoare, rezultatele hărniciei și iscusinței lor, imaginile alăturate fiind foarte grăitoare în acest sens.
Cinstirea Sfintei Cruci la Salzburg a fost făcută în raport cu cele trei semnificații fundamentale ale acesteia: ca obiect sfânt (crucile sfințite realizate de copii prin talentul și imaginația lor), ca semn de închinare (gest de mărturisire a credinței ortodoxe și de recunoaștere a iubirii Domnului Iisus Hristos) și cale de urmat, concretizată prin procesiune.
Mântuiește Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău.
Prof. Mihaela Toader